Redovisning
Mar 12, 2025

Redovisning i bostadsrättsföreningar

K2 & K3

Bostadsrättsföreningar ska följa ett av bokföringsnämndens K-regelverk, vilket i dagsläget är K2 eller K3. För större föreningar är K3 obligatoriskt, men för mindre föreningar kan K2 tillämpas. K2 är ett förenklat regelverk som ger tydliga direktiv om hur redovisningen ska upprättas, medan K3 är ett principbaserat regelverk som ger användaren större möjlighet att anpassa redovisningen efter organisationens förutsättningar och verksamhet. Det finns flera skillnader mellan regelverken, men för bostadsrättsföreningar är den stora skillnaden att större investeringar och förbättringsutgifter kan aktiveras om föreningen tillämpar K3, exempelvis ett stambyte. I stället för att hela kostnaden ska belasta resultatet det året som stambytet görs, kan kostnaden då fördelas över de nya stammarnas livslängd. Kostnaden för stambytet tas då upp som en tillgång i balansräkningen och skrivs sedan av över tid. Det är då bara avskrivningarna som ger en effekt på resultatet. Det är alltid möjligt för bostadsrättsföreningar att tillämpa K3 regelverket. Vid övergången ska en komponentindelning göras, vilket du kan läsa om nedan.

Komponentindelning

Komponentindelning enligt K3-regelverket är en metod för att hantera avskrivningar på materiella anläggningstillgångar. Den bygger på att en tillgång delas upp i olika komponenter som har väsentligt olika nyttjandeperioder. Tex har stommen i en fastighet i regel längre livslängd (nyttjandeperiod) än fasaden, varpå dessa bör delas upp i två olika komponenter. Komponentindelningen säkerställer att avskrivningarna bättre speglar verkligheten och hur tillgångens olika delar används över tid. Det kan ofta vara svårt och komplicerat att upprätta en komponentindelning för första gången eftersom det krävs att man gör vissa uppskattningar och bedömningar. Vi på Kungsbron hjälper gärna dig och din förening att upprätta en komponentindelning om ni överväger att byta regelverk från K2 till K3.

Nyproduktion

Det vanligaste sättet att bilda en bostadsrättsförening är att ett byggbolag uppför ett flerbostadshus. Givet att föreningen är ny kan det vara en del redovisningsfrågor som uppstår, något som vi på Kungsbron i egenskap av specialister inom brf-redovisning kan bistå med.

Fusion av BRF

Ibland kan flera bostadsrättsföreningar dra fördel av att fusioneras och bli en bostadsrättsförening. Exempelvis om det är små föreningar som kan dra kostnadsfördelar i att dela fastighets- och ekonomisk förvaltning. Samt att en styrelse kan vara svår att hitta om antalet medlemmar är lågt. Även föreningar som delar på garage eller andra gemensamhetsanläggningar kan dra nytta av att fusioneras. En fusion är en sammanslagning av två bostadsrättsföreningar och innebär att tillgångar och skulder slås ihop. Det är viktigt att avväga om de fördelar föreningen kan dra av en fusion väger upp de eventuella nackdelar som kan finnas. Vi på Kungsbron har en lång erfarenhet av fusioner och hjälper er gärna att kolla på dessa frågor.

Samfällighetsförening & gemensamhetsanläggning

En samfällighetsförening är en ekonomisk förening som förvaltar en eller flera gemensamhetsanläggningar. Samfällighetsföreningar förvaltar till exempel gemensamhetsanläggningar som garage , parkeringsyta, vägar, el-centraler. En bostadsrättsförening är medlem i en samfällighet om den är delägare i den gemensamhetsanläggning som samfälligheten förvaltar.

Kapitaltillskott (insatsökning)

Kapitaltillskott är en ekonomisk insats från medlemmarna för att stärka föreningens ekonomi, ofta för att finansiera större renoveringar eller investeringar, som exempelvis tak- eller fasadrenovering. Det kan ske genom att medlemmarna betalar ett engångsbelopp eller genom löpande avgifter. Kapitaltillskott kan vara avdragsgilla för medlemmarna om det är kopplat till investeringar som förbättrar fastigheten. Syftet kan vara att säkerställa att föreningen har tillräckliga medel för att genomföra planerade projekt utan att ta nya lån eller höja årsavgifterna kraftigt. För att besluta om kapitaltillskott i en bostadsrättsförening krävs ett beslut på en årsstämma eller en extra stämma. Beslutet måste fattas av medlemmarna enligt de regler som anges i föreningens stadgar.

Ombildning

En ombildning innebär att en bostadsrättförening bildad av hyresgäster köper hyreshuset och omvandlar hyreslägenheterna till bostadsrätter. Ombildningar är således en ny förening som förvaltar en oftast lite äldre byggnad. Till skillnad från nyproduktioner så kan ombildade föreningar ha större underhållsbehov från start. Givet att föreningen är ny kan det vara en del redovisningsfrågor som uppstår. Något som vi på Kungsbron i egenskap av att vara specialister inom brf-redovisning kan bistå med.

Underhållsfond

Underhållsfonden är en redovisningsteknisk del av det bundna egna kapitalet. Tanken är att bostadsrättsföreningen över tid ska kunna ha ett jämnt balanserat resultat, samt ha en uppskattning av den tekniska skulden, det vill säga kostnaden för kommande åtgärder i bostadsrättsföreningen. Ett vanligt misstag är att tolka underhållsfonden som bankkonto avsatt för att finansiera underhållskostnader.